Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Με απλά λόγια τι ισχύει για το αφορολόγητο και τις αποδείξεις από φέτος.



Άμεσα, με την πραγματοποίηση της συναλλαγής, και σε πραγματικό σχεδόν χρόνο θα «χτίζουν» το αφορολόγητο που δικαιούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι για τα εισοδήματα του 2017, όταν κάνουν συναλλαγές με κάρτα ή άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους.
Θα πρέπει να ξέρουμε πως:
-Τελειώνουν οι συναλλαγές με μετρητά (αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών) μεταξύ ιδιωτών με επιχειρήσεις  για ποσά που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ,
- Έχουμε αφορολόγητο όριο μόνο με πλαστικό χρήμα,
- Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δικαιούνται έκπτωση για μισθοδοτικές δαπάνες μόνο εάν γίνονται ηλεκτρονικά.
Η έκπτωση φόρου είναι 1.900 έως 2.100 ευρώ και προϋποθέτει κάποιος να συγκεντρώσει αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του ως εξής:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες έως 1.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ, δηλαδή δαπάνες 4.000 έως ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, δηλαδή για εισόδημα 40.000 ευρώ οι δαπάνες μέσω καρτών θα πρέπει να ανέρχονται σε 6.000 ευρώ, για εισόδημα 50.000 ευρώ οι δαπάνες θα πρέπει να είναι 8.000 ευρώ κ.ο.κ.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με αναπηρία από 80% και άνω καθώς και όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση που φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις. Ωστόσο και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.
Το ποιες αποδείξεις θα χτίζουν το αφορολόγητο θα ξεκαθαρίσει με την έκδοση σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες θα «μετράνε» όλες οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Για τις δόσεις δανείων τα ενοίκια, ενδεχομένως και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης εξετάζεται αν θα συμπεριλαμβάνονται με πιθανότερη περίπτωση την εξαίρεσή τους.
 Παράλληλα, σύμφωνα με το νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα ποσά των ιατρικών δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος, δηλαδή οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, για φάρμακα και νοσήλια, θα πρέπει να εξοφλούνται με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής!

Υπαρχουν πολλά ακόμη που δεν έχουν ρυθμιστεί και αναμένονται υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν μέσα σε 1-2 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΟΣΜΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ